Ekrem Sarısu 5600 gün prim ödeyip 49 yaşı doldurmanız gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

5600 gün prim ödeyip 49 yaşı doldurmanız gerekiyor

Haberin Devamı

Soru: 1992’de SSK’lı oldum. 800 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Perihan AVCI Cevap: Doğum tarihinizi bildirmemiş, başlangıcınızı da gün, ay, yıl olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Bu bilgilerle net olarak ne zaman emekli olacağınızı hesaplayamıyoruz. Ancak genel bilgi verecek olursak, 20 yıl sigorta, 5600 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 4600 gün daha prim ödeyerek priminizi 5600 güne tamamlayacağınız tarihte, 49 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre yönetim kurulunun dörtte biri üniversite mezunu olacak


Soru: Türk Ticaret Kanunu’nda şirket ortaklarının dörtte birinin üniversite mezunu olma zorunluluğu getirilmiş. Dörtte bir hesabı nasıl yapılacak? Ayrıca şirket ortakları arasında üniversite mezunu yoksa ne olacak? Parayı basıp şirket kuran kişinin yönetim kuruluna kanun ne karışıyor? Üniversite eğitimi almayanın şirket yöneticiliği hakkı neden elinden alınıyor? DİLAVER Cevap: 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu, şirketlerde pek çok uygulamayı değiştirdi. Anonim şirket yönetim kurullarının dörtte birinin yükseköğrenim görmüş kişilerden oluşması zorunluluğu da bu bağlamda getirilen yeni uygulamalardan biri. Dörtte bir hesabı yaparken, ortaya çıkan yüzdeli rakam yukarı doğru yuvarlayarak tamamlanacak. Üç kişilik yönetim kurularında 0.75, 1’e, 5 kişilik yönetimlerde 1.25 2’ye tamamlanacak. 3 kişilik anonim şirket yönetiminde bir kişi, 5 kişilik anonim şirket yönetiminde 2 kişi yükseköğrenimli olacak. Yeni Türk Ticaret Kanunu, ortak olmayan kişilerin yönetim kurulu üyesi olmasına olanak veriyor. Ortakları arasında yükseköğrenim görmüş kişi bulunmayanlar, ortak olmayan yükseköğrenimli bir kişiyi yönetim kurulu üyesi yapabilirler. Anonim şirket yönetim kurulu üyeliği için şart getirilmesi tartışılabilecek bir husustur. Bir kesim, “Parayı koyan neden yönetim kurulu üyesi olmasın” iddiasında bulunabileceği gibi, bir kesim de yönetim kurullarının daha eğitimli ve daha uzman kişilerden oluşmasının şirket yararına olduğunu iddia edebilir. Bu, nereden bakıldığına bağlı, tartışmaya açık bir konudur.

Yanlışlığın nereden kaynaklandığını araştırıp yazılı başvuru yapın

Soru: Başkasının dosyasına işlenen günler için ne yapılması gerekiyor? Faruk LEBLEBİCİ Cevap: Başkasının dosyasına işlenen günleriniz için bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak durumu anlatıp, düzeltme talebinde bulunun. Ayrıca yanlışlığın nereden kaynaklandığını da araştırmanızda yarar var. Günlerinizin işlendiği sigortalı sizinle aynı işyerinde çalışan kişiyse, işveren bordro düzenlerken muhtemelen sigorta sicil numarasını yanlış yazmıştır. Bordro düzenlemesinde hata yoksa, muhtemelen kurumda yapılan bir yanlışlık sonucu başkasının dosyasına işlenmiştir. Başvurunuz üzerine yanlışlık düzeltilir.

Bir yıl askerlik borçlanmasıyla 25 Eylül 2012’de emekli olabilirsiniz

Soru: 25 Eylül 1964 doğumluyum. 1 Mayıs 1986’da SSK’lı oldum. SSK’ya 5056 gün, Bağ-Kur’a 876 gün prim ödemem var. 1 Mart 1984-25 Ağustos 1985 arasında askerlik yaptım. Şu an hiçbir işte çalışmıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Askerlikten kaç ay borçlanmam gerek? Mehmet FATİH Cevap: Başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan askerliğinizin bir yılını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz bir yıl geri gider ve 25 yıl sigorta, 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 25 Eylül 2012’de emekli olabilirsiniz.

SSK’dan emekli olmanız avantajlı

Soru: 8 Nisan 1969 doğumluyum. Nisan 1987’de Emekli Sandığı mensubu oldum. Aynı yılın Eylül ayı sonunda istifa ettim. Aralık 1993’te Bağ-Kur’lu oldum. Bugüne kadar hiç ara vermeden prim ödemeye devam ettim. Bağ-Kur’lu devam edersem ne zaman emekli olabilirim? SSK’lı olacak olursam ne zaman emekli olabilirim? Yavuz Sinan ATABEK Cevap: Bağ-Kur’da 25 yıl prim ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Mart 2018’e kadar ara vermeden prim ödeyerek, priminizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 8 Nisan 2023’te emekli olabilirsiniz. Sigortalı çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’da 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 günden sonra prim ödemeseniz de 50 yaşınızı dolduracağınız 8 Nisan 2019’da emekli olabilirsiniz. Daha az prim ödeyip 4 yıl da erken emekli olacağınızdan, SSK’dan emekli olmanız avantajlı.

1 Ekim 2008’den önce Bağ-Kur kaydı yaptırarak gün kazanmak mümkün değil

Soru: Babam 1950 doğumlu. Uzun yıllar esnaflık yaptı. 1974’te vergi mükellefi olmuş. 1986’ya kadar da vergi ödemiş. Fakat Bağ-Kur’a kaydı bulunmuyor. Kendisi, bu şekilde de emekliliğe hak kazanabileceği şeklinde bir duyum almış. Gerçekten böyle bir şansı var mı? Nurcan AKSU Cevap: Maalesef duyumunuz doğru değil. Babanızın 1974-1986 arasında vergi mükellefiyet kaydına dayanarak emekli olması mümkün değil. Çünkü, bugün için babanız gibi süresi içinde Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigorta hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılmaktadır. Bu tarihten önce Bağ-Kur’a kaydolarak gün kazanmak mümkün değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder