Ekrem Sarısu Hemen emekli olabilir miyim?
HABERİ PAYLAŞ

Hemen emekli olabilir miyim?

Soru: 18 Haziran 1974 doğumluyum. 27 Kasım 1998 tarihinde memurluğa başladım ve halen çalışıyorum. 1994-1995 arası 18 ay askerlik yaptım. 18 ay askerliğin tamamını borçlandım. Hemen emekli olabiliyor muyum? Mehmet Paşa GÜZEL

Cevap: 8 Eylül 1999’dan önce memuriyete başladığınız için EYT kapsamındasınız. Askerlik borçlanması emekli olmak için 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 56 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. EYT’lilerden yaş aranmadığından, 25 tam yıl hizmet sürenizi de doldurduğunuzdan, istediğiniz zaman EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

SSK DAHA AVANTAJLI OLUR

SORU: Bağkur giriş tarihim 11 Aralık 1992 olup 115 gün SSK primimle birlikte 6542 gün primim var. Acaba EYT’li miyim? Ali KÖSE

CEVAP: Başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’dan önce olduğundan EYT kapsamındasınız. EYT’lilerden yaş aranmayacak. 2459 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte Bağkur’dan emekli olabilirsiniz. Bağkur’lular faaliyetlerine son vermeden başka bir işte çalışarak SSK’ya prim ödeyebiliyorlar. Sigortalı bir işte çalışarak Bağkur’dan sonra SSK’ya ödeyeceğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte SSK’dan emekli olabilirsiniz. Daha erken emekli ettiğinden bu seçenek avantajlı.

EMEKLİ SANDIĞI’NDAN EMEKLİ OLMAM İÇİN BİR FORMÜL VAR MI?

Soru: 1977 doğumluyum. 8 Aralık 1998’de öğretmen olarak SSK’lı işe başladım. 24 Eylül 2001’de MEB’e atandım. 1 Eylül 2016’da devlet memurluğundan ihraç edildim. Takipsizlik aldım ama henüz göreve dönemedim. 590 günü SSK’lı olmak üzere toplam 5945 gün primim var. Daha önce hizmet birleştirmesi yaptırmıştım. Mevcut yasaya bakınca son yedi yılda en çok prim nereye yatırılmışsa oradan emekli olunabiliyor.

Memur emeklisi olabilmek için kadınlarda 7000 gün ve 20 yıl fiili görev gerekiyor. Benim 14 yıl 9 ay memuriyetim var. EYT’den SSK’lı olarak yararlanabilir miyim? (e-Devlet çalışma hayatımda 4/a 30 gün eksik görünüyor) SSK’dan emekli olursam, ileride göreve dönersem emekli hakkımı Emekli Sandığı’na taşıyabilir miyim? Mevcut şartlarda memur olarak emekli olabilmem için formül var mı? SEVGİ

Haberin Devamı

Cevap:

1) EYT yasası kapsamındasınız. Ancak mevcut durumunuz itibarıyla EYT’den yararlanarak SSK’dan emekli olamazsınız. Çünkü primi ödenen son yedi yılda (son 2520 gün prim içinde) fazla prim ödenen sigortalılık statüsünden, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli olunuyor. Bu nedenle SSK’dan emekli olmak için memuriyetten sonra sigortalı bir işte çalışarak SSK’ya en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK’da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. EYT’lilerden yaş aranmıyor. Sigortalılık süresi ve prim aranıyor. Sonuç olarak memuriyetten sonra sigortalı çalışmanızla SSK’ya ödeyeceğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

2) Görevinize mahkeme kararıyla dönerseniz, emekli aylığınız kesilir. Aradaki süre için maaşlarınız ödenince, SSK’lılık süreniz (ödediğiniz primler) iptal edilir. Yine kurumunuzca geçmiş haklarınız ödenince, SSK primleriniz içindeki çalışan (işçi hissesi) payı iade edilir. Bu süre Emekli Sandığı’na tabi geçmiş sayılır (kurumunuzla da SGK arasında emekli aylığı, prim, kesenek yönüyle mahsuplaşma olur ve borç-alacak hususunda size de bilgi verilir). EYT yasası kapsamında olduğunuzdan, Emekli Sandığı’nda 20 tam yıl (7200 gün) hizmet süresi ile istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

3) 5400 günden fazla prim ödemeniz olduğundan bundan sonra herhangi bir sigortalılık statüsünden çalışmazsanız 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz (15 tam yıl hizmet süresi ve 58 yaş şartlarına tabi olarak).

İLK GİRİŞTE ADINIZA PRİM ÖDEMESİ VARSA EYT KAPSAMINDASINIZ

SORU: 5 Ağustos 1998 tarihinde 4a kategorisinde sigorta girişim var. 23 Eylül 2002 tarihinde ise öğretmen olarak göreve başladım. Şu an 24 yıl 7 ay 15 gün hizmet sürem, 7341 gün primim var. EYT ve emeklilik durumum nedir? İsmail KARASAK

CEVAP: Doğum tarihiniz ile SSK prim ödeme gün sayınızı bildirmemişsiniz. 1998 girişinizde adınıza prim ödemesi varsa EYT yasası kapsamındasınız. Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. EYT kapsamında olduğunuzdan emekliliğinizde yaş aranmayacağından toplam fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla (9000 güne) tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder