Ekrem Sarısu Primi 5225 güne, yaşı 48'e tamamlamanız gerek
HABERİ PAYLAŞ

Primi 5225 güne, yaşı 48'e tamamlamanız gerek

Soru: 1984’ten beri sigortalıyım. Ne zaman emekli olabilirim? M.Ali BAKIR Cevap: Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5225 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğum tarihinizi, askerlik durumunuzu ve prim ödeme gün sayınızı bildirseniz daha net cevap verebilirdik.

Yersiz ödediğiniz SSK primini Bağ-Kur prim borcunuza mahsup ettirebilirsiniz

Soru: 27 Mart 2012’de emeklilik başvurusu yaptım. 1990’da başlayıp 1993’ün Aralık ayında faaliyetini bitirdiğim bir işletmem vardı. Vergi dairesi kapanışını Aralık 1994 olarak gösterdiği için şimdi borçlu çıkıyorum.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]


Daha önceki borçlarımı yapılandırmıştım. Emekli olmam için tamamını yatırmam gerekiyormuş, tamamını kapattım. Fakat şimdi vergi dairesi Aralık 1994 olarak kapanış yaptığı için, yapılandırmamın bozulduğunu ve 1833 TL’lik borcun yatırılması durumunda emekli olabileceğimi söylediler. Ayrıca borcum olan dönemde ben 317 gün olarak sigortalı idim. Yani 1994 başından itibaren SSK’lı idim. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? Mücahit KIZILDAĞ Cevap: Vergi dairesi mükellefiyet terkinini kendi kafasına göre yapamaz. Siz ne zaman başvuru yapmışsanız vergi dairesi mükellefiyetinizi o zaman kapatmıştır. Yoksa Aralık 1993’te başvuru yapmanıza ve faaliyetinize de bu tarihte son vermenize karşın, vergi dairesi Aralık 1994’te mükellefiyet kapatmaz. Daha doğrusu kapatamaz. Şayet vergi dairesi hatalı olarak mükellefiyetinizi bir yıl sonra sonlandırmışsa itiraz eder, olmadı dava açar, yanlış işlemi düzelttirirsiniz. Sorunuzdaki borcun, prim borcu olduğunu anlıyoruz. Bağ-Kur sigortanızı sonlandırmadan SSK’ya prim ödeyemeyeceğinden, SSK prim ödemeleriniz yersiz ödeme olarak kabul edilir ve dikkate alınmaz. Ancak, SSK’ya yersiz ödenen primleri Bağ-Kur prim borcunuza mahsup ettirebilirsiniz.

40 gün askerlik borçlanması yeterli

Soru:
28 Haziran 1968 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Temmuz 1991 olup bugüne kadar toplam 5750 gün prim ödemem var. Askerliğimi 1988-1990 arası 18 ay olarak yaptım. Askerliğimi borçlanarak ne zaman emekli olabilirim? Eray ALTUN Cevap: Askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. Başlangıçtan önce yaptığınızdan 40 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 40 gün geri gider ve emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de, 52 yaşınızı dolduracağınız 28 Haziran 2020’de emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Prim tamam 49 yaşın dolmasını beklemeniz gerek

Soru: 1 Eylül 1966 doğumluyum. 20 Kasım 1985’te askerden önce sigortalı oldum. 6700 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? BÜYÜKKARA Cevap: Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Eylül 2015’te emekli olabilirsiniz.

Limited şirket ortaklık payı nama yazılı hisse senedine bağlanabilecek

Soru: Bir limitet şirketimiz var. 1 Temmuz 2012’den itibaren yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu, bizim gibi limitet şirketlere neler getirdi? FATMA Cevap: Yeni Türk Ticaret Kanunu sorumluluk ve yükümlük açısından limitet şirketleri anonim şirketlere oldukça yaklaştırdı. Kanunun limitet şirketlerle ilgili çoğu yerinde anonim şirketlere atıf yapılmış durumda. Limitet şirketlere getirilen yenilikleri özetle şu başlıklar altında sıralayabiliriz: -Anonim şirketler gibi ortaklarına avans kâr payı dağıtabilecek, -Asgari sermaye tutarı 5000 TL’den 10 bin TL’ye çıkarıldı, -Asgari ortak sayısı kaldırıldı. Tek kişilik limitet şirket kurulabilecek; -Ortaklık payları, nama yazılı hisse senedine bağlanabilecek, -Bazı şirketler bakanlar kurulu kararı ile bağımsız denetime tabi olabilecek, -Kamu Gözetimi Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu’nun belirlemesine göre; bazı limitet şirketler, finansal tablolarını uluslararası muhasebe standartlarına uyumlu Türk muhasebe standartlarına göre hazırlayacaklar, -Ortaklar şirket ana sözleşmesiyle, esas sermaye dışında ek ödeme ve yan edim ile yükümlü tutulabilecek, -Şirket müdürlerinin devredemeyeceği görev ve yetkileri yasada açıkça belirlendi.

Malul aylığında 10 yıllık sigortalılık süresi aranmayacak

Soru: Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) başlangıç tarihim 5 Mayıs 1994. 1974 doğumluyum. Bugüne kadar 1902 gün prim ödemem var. Emekli olmam için kaç gün şartı ve kaç yaşında olmam gerekiyor? Bir de malulen emeklilikle ilgili bilgi almak isterim. Filiz GÖNCÜOĞLU Cevap: Emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 3773 gün daha prim ödeyerek, 1902 gün olan priminizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 2024’te 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Malulen emekli olmak için 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 işgücü kaybı raporu gerekiyor. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olandan, 10 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmıyor. Bu şartların sağlanması halinde yaş şartı aranmadan malul aylığı bağlanır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder