Mehmet Coşkundeniz Duygusal şiddetin 10 belirtisi
HABERİ PAYLAŞ

Duygusal şiddetin 10 belirtisi

Geçtiğimiz cuma günkü yazımda Ebru Şallı’ya, Uğur Akkuş’un trafikte seyrederlerken otomobil içinde şiddet uyguladığı iddiasını yazmıştım. Ebru Şallı iddiayı yalanlamıştı ama bu sayfada olaya tanık olan ve Şallı’yı araçtan çıkaran tanığın sözlerini okuyacaksınız.

Anlattığı detaylar çok önemli. Zaten ben de yazımda bu olayın masa başında uydurulamayacağını belirtmiş, “Yine de Ebru Şallı’nın dediği gibi olsun” ifadesiyle olayı iki hayali kişi üzerinden irdelemiştim. O yazımda “İş bu noktaya gelmişse mutlaka öncesi vardır.

Haberin Devamı

Yani bu olay, Ali’nin, Ayşe’ye ilk şiddet uygulayışı değildir. Belki fiziksel müdahale açısından ilk olabilir ama mutlaka daha önce psikolojik şiddet yaşanmıştır” demiştim. Bir başka deyişle duygusal şiddet... Aşağıda duygusal şiddetin belirtileri var. Lütfen dikkatlice okuyun.

Bu tür davranışlara maruz kalıyorsanız ve bunu kabulleniyorsanız, bir gün mutlaka fiziksel şiddetle de karşılaşırsınız. Önlemini almak sizin elinizde...

Duygusal şiddetin 10 belirtisi

1- AŞIRI KISKANÇLIK

Kıskançlığın sevgiden kaynaklanmadığını bilmelisiniz. Hayır, sizi çok sevdiği için kıskanmıyor, aksine kendini çok sevdiği için böyle davranıyor. O, egosantrik anlamda tatmin yaşarken sizi baskı altında tutarak duygusal erozyona uğramanıza neden oluyor.

2- ANLAYIŞ

Kişi, sevdiği insanı incitemez. İncitiyorsa, bunun nedeni de sizi aşırı tutkuyla seviyor olması değil, şefkat eksikliğidir. Şefkati sağlayan şey, merhamettir. Merhameti olmayan insan da acımasızdır ve şiddete eğilimlidir.

3-KÜÇÜMSEME VE ALAY

İşinizi, eğitiminizi küçümseyen, yaptığınız şeylerle alay eden, hatta bunu ulu orta herkesin içinde yapan kişi, size saygı duymuyor demektir. Bunu size “Şaka yaptım” diye açıklayabilir ama inanmayın. Saygının olmadığı yerde bir ilişki devam edemez.

4- ÖNEMSENMEME

İlişkinizle ya da herhangi başka bir şeyle ilgili fikirleriniz, sevgiliniz tarafından önemsenmiyorsa duygusal şiddetle karşı karşıyasınız demektir. Sizi, başka biri için ilginç yapan şey, farklı düşüncelerinizdir. Bunların önemsenmemesi kişiliğinizin yok sayılması anlamına gelir.

Haberin Devamı

5- AYRILIK TEHDİDİ

En küçük bir tartışmada bile sizi terk edeceğini ima ediyorsa durum vahim. Duygularınızı sömürüyor. Sizin ona karşı olan duygusal zaafınızı kullanıyor. Merak etmeyin, çekip gitmesi dünyanın sonu değil. Üstelik bir süre sonra kendinizi çok iyi hissedeceksiniz.

Duygusal şiddetin 10 belirtisi

6- İNTİHAR TEHDİDİ

Ayrılmak istediğinizde sizi engellemek için intihar edeceğini söyleyebilir. Bu blöfe pabuç bırakmayın. Ayrılmayı kafanıza koymuşsanız yapın. Endişe ediyorsanız ailesini, arkadaşlarını ve hatta kolluk kuvvetlerini durumdan haberdar edin.

7- MESAJ VE TELEFON

Gün içinde neredeyse dakikada bir mesaj atmak, atılan mesajın cevabını talep etmek, olur olmaz anlarda aramak, cevap vermediğinizde kızması ya da küsmesi, duygusal şiddetin başka bir örneği. Buna izin vermeyin ve sınırlarınızı kendiniz çizin.

8- SÜREKLİ SUÇLAMA

Karşılaştığı tüm olumsuz durumlardan dolayı sizi suçlayabilir. O gün hava sıcak ama işe kazakla gitmişse bile “Niye beni uyarmadın?” diye bunun sorumlusu olarak sizi gösterebilir. Bu suçlamalar bir süre sonra “Ben işe yaramazın tekiyim” diye düşünmenize yol açar.

Haberin Devamı

Duygusal şiddetin 10 belirtisi

9- EKONOMİK KISITLAMA

Bütçeniz ortak olabilir, parayı sevgiliniz yönetebilir. Ancak bu yönetim şeklini “Tek söz sahibi benim” noktasına getirmemesi gerekir. Sizi ekonomik baskı altında tutarak aslında fiziksel anlamda da kontrol etmeye başlar.

10- SOSYAL KISITLAMA

Sizi sosyal çevrenizden uzaklaştırıp, buna da “Biz bize yeteriz” bahanesi bulur. Yani sizi izole eder. Böylece hayatta güvenebileceği tek kişi olarak kendisinin kalmasını sağlamayı amaçlar. Sizi kendisine bağımlı hale getirmeyi düşünür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder