Özlem Denizmen Bereketli kararlar
HABERİ PAYLAŞ

Bereketli kararlar

Bütçe yapmak, kaynakları verimli kullanıp paramızın kontrolünü elimize almak her zamankinden daha önemli. Gelin önemli konuları gözden geçirelim, para kararlarımıza bereket getirelim...

DUYGULAR DİKKAT!

Stres bize hatalı kararlar verdiriyor. Örnek: Ödeyebildiğiniz kredi borcunuz var ama sırf kredi ödemesi erteleme imkanı var diye bunu yapıyorsunuz. Neden? Bu destek, borcunu ödeyemeyen ve gerçekten ertelemeye ihtiyacı olanlar için.

BOŞA GİDEN ENERJİ: SUÇLAMAK

Ne kendinizi ne de bir başkasını suçlayın… Örneğin; yeterince birikim yapamadığınız için söylenmek yerine bu durumu nasıl değiştirebileceğinizi düşünün.

Haberin Devamı
  • Bütçe yapıyor musunuz?
  • Ek gelir oluşturabilir misiniz?
  • Evde becerisi, iş bilgisi olan ve evden çalışarak aile gelirine katkı sağlayabilecek birisi var mı?
  • Harcamalarınızı istek/ihtiyaç olarak ayırıyor musunuz? Bu süreçte en önemli şey barınma ve gıda. Güçlü olmamız gerek.
  • İnternette ‘Alışveriş sitesine girmişken şu kıyafetlere de bir bakayım…’ diyor musunuz? Hemen siteye tanımlı kredi kartınızı silin, hatta alışveriş sitelerinden gelen bildirim izinlerini de kaldırın.

ÖFKE PİŞMANLIK GETİRMESİN

Örneğin; boşanırken eşine kızıp “Senden hiçbir şey istemiyorum” deyip zor durumda kalmak. Örneğin; hisse senetlerinde para kaybedip, kızıp öfkelenip, zararına satmak.

  • Şimdi aldığınız bu tip duygusal kararlar gelecekteki finansal huzurunuzu kaçırmasın.

BEREKET NASIL ARTAR?

İFTAR VAKTİ: Bolluk ve bereketin yayıldığı bu güzel ayda aman şatafatlı sofralarla evimizin bereketi israfa dönüşmesin. Dünyada gıdanın üçte birinin israf edildiğini hatırlayın. Hayatın her bölümünde sadelik önemli.

SOFRA: Sofrayı kurmak-kaldırmak ailedeki herkesin görevidir. Erkekler yapsın veya sıra sıra yapın. Bizim evde Ramazan boyunca 15 yaşındaki oğlum yerleştiriyor bulaşıkları.

DEĞERLERİN NE?: Sofranın bereketi samimi sohbetle de artar. Çocuklarınızla konuşun. Değerlerini sorun. “Bugün kime iyilik yaptın? Sana kim, ne iyilik yaptı?” deyin (videodan da iyilik olur).

HAREKET: Evde kaldığımız dönemde hareket etmeyi ihmal etmeyelim. Evin içinde tur atalım. Hareket berekettir.

ŞÜKRETMENİN HUZURU: Sağlık, yemek, finansal durum… Maddi manevi sahip olduklarınıza ailece şükredin. Bereketin birinci şartı...

EĞLENCE/GELENEK: Çocuklarımıza, bildiğimiz Ramazan ayı kültürünü evimizde gösterelim. İnternetten de olsa Karagöz ve Hacivat gösterileri bulup izletelim, hikayelerini okutalım. Aile büyüklerimizi sık sık arayarak onlara sevgi ve ilgimizi belli edelim.

BAŞARI HİKAYESİ

KURBAN PARASI

“Bütçe yönetimi yaparken eşimle farkında olmadan birikim amacıyla sizin önerilerinizi uyguluyormuşuz. Sonra sizi televizyonda görünce ondan sonra hep takip ettik. Biz birikim yaparak ev sahibi olmak üzereyiz, araba ve devre mülk aldık.

Haberin Devamı

Size tasarruf ile ilgili küçük bir paylaşım yapmak istiyorum. Biz yeni yıla girince Kurban Bayramı için kumbaramıza günlük 2-3 TL gibi cebimizdeki bozuk paraları atıyoruz. Kurban Bayramı’na kadar hem kurban parası hem de çocuklara bayramlık parası birikiyor. Biz diğer ödemeleri yaparken ayrıca kurban için para aramak zorunda kalmıyoruz. Hem dinen görevimizi yerine getiriyoruz hem de çocuklarımızı sevindiriyoruz.” ● NUR, 32, HATAY-KIRIKHAN

ALTIN MI EV Mİ?

SORU: Karı koca devlet memuruyuz. Ev almak için biriktirdiğimiz 220 bin TL var. Bu parayla altın mı alsak? ● Gülsüm

CEVAP: Son zamanlarda petrol fiyatına neler olduğunu gördük. Altına ne olur bilemem ama zaten niyetiniz ev almaksa ve geliriniz de varsa neden şimdiden altın yerine evi almıyorsunuz ki? Bir düşünün.

KRiPTO PARA

SORU: Bitcoin işlemleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz? ● Özge

CEVAP: Kripto para gitgide daha da önem kazanacak gibi duruyor. Ben prensip olarak her ne için olursa olsun al sat tavsiyesi vermiyorum. Sizin kararlarınız olmalı. Sakın kimsenin sözüyle hareket etmeyin.

Haberin Devamı

GAZA GELMEYİN

SORU: 100 bin TL konut kredisi çekerek ev almak istiyorum. Hiç birikimim yok, memurum, akrabam evini acilen satıyor. Kredi faiz oranları uygun mu, düşer mi? ● Cengiz

CEVAP: Ev kredisi altına girmek önemli bir karar, öyle aceleye gelmez. Gaza gelmeyin. Hem birikmiş para olmadan ev alınmaz. Allah korusun, hayatta her şey hepimiz için… 100 bin TL büyük para. Ama tabii her zamanki gibi sizin kararınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder