Tamer Heper Ben öyle düşünmüyorum
HABERİ PAYLAŞ

Ben öyle düşünmüyorum

12 daireli bir apartmanda yönetici seçildim. Benden önceki yönetici kat malikleri karar defterine bahçeye bir kameriye yapılması kararı almış altına da sadece kendi imzasını atmış. Kameriyenin yapımına başlanılmış ama tamamlanmamış. Ben seçilince kameriyenin tamamlanması kararı alındı. Ancak bu defa kat malikleri kararı imzaladı, bir kat maliki itiraz etti. Çünkü kameriye bu dairenin önünü kapatıyor. Bunu dava konusu yapıp kameriyeyi kaldırabilir mi? K.A.

Şimdi güncel bir tartışmayı yine başlatacağım. Önce şunu söyleyeyim: Kat malikleri kurulu karar defterine yöneticinin imzası ile yazılan karar geçerli bir karar olamaz. Kat malikleri toplantısında “seçilen divana yetki vererek, kararları divanın imzalaması” kararı dahi geçerli değildir. Böyle alınan ve altına divan tarafından atılan imza atılan karar dahi geçersizdir. Kat mülkiyeti mevzuatında kararlar kat malikleri tarafından imzalanmalıdır. Bu şarttır. Dolayısı ile sizden önce alınan karar geçersizdir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Peki sizin yönetici seçildiğiniz toplantıda alınan karar geçerli mi? Öyle görünüyor ki konu tartışma konusu olacak ve mahkemeye yansıyacak. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda 2007’de yapılan değişiklikte ortak alanlarda değişiklik için beşte dört oranı yeterli deniliyor. Öyleyse komşunuzun evinin önüne dikilecek proje dışı yapı yasal. Yani o komşunun itiraz hakkı yok, evinin önünü istediğiniz gibi kapatacaksınız. Hatta ileride kameriyeyi bir binaya, örneğin kapıcı dairesine, spor salonuna çevireceksiniz, komşunun hayatını zindan edeceksiniz. Buna hakkınız yok. Bir başka binada kat malikleri karar alıp komşularının dairesinin önüne işyeri açacak. Komşu ses çıkaramayacak. Böyle bir hak olur mu? Ben ise söz konusu yasanın yorumunu yapıyorum. Bahçe ortak alandır. Ortak alan tüm kat maliklerinin malıdır. Yani burada mülkiyet hakkı vardır. Komşunuzun da mülkiyet hakkı vardır ve onun isteği dışında onun malı olan yere böyle bir şey yapılamaz. Sonra yapacağınız yapı tasdikli projeye de aykırı olacağından ikinci defa yasalara aykırıdır. Yani bana sorarsanız aldığınız karar geçersizdir.

Haberin Devamı

Bir çıkış yolu var

Babam ve üç kardeşine annelerinden bir bina miras kaldı. Binada mesken ve dükkanlar var. Kardeşler bunları üzerine dahi almamışken bir kardeş binanın satışı için dava açtı. Diğer kardeşler buna razı değil. Bunu önleyebilirler mi? G.G.

Olay, daha önce bahsettiğim ortaklığın giderilmesi talebi ile açılan davadır. Ortaklığın giderilmesi davasında mahkeme öncelikle gayrimenkulün ortaklar arasında paylaşımı imkanına bakar. Paylaşım imkanı varsa gayrimenkul ortaklar arasında paylaştırılır. Paylaşma imkanı yoksa gayrimenkul satılır parası paylaştırılır. Ancak okuyucumun sorusunda binada daireler ve işyerleri bulunduğu ifade ediliyor. O halde davalı durumunda olan kardeşlerin mahkemeden bir talepte bulunmaları mümkün. Bu talep, ortaklığın kat mülkiyeti tesisi sureti ile giderilmesi talebidir. Bu durumda binada kat mülkiyeti kurulmasının hukuki yolları araştırılır ve hukuken mümkün ise binada kat mülkiyeti kurulur, bağımsız bölümler kardeşler arasında paylaştırılır. Umarım bu da diğer kardeşlerin işine gelir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder