Tamer Heper İskan izni var mı?
HABERİ PAYLAŞ

İskan izni var mı?

Babamın yerine, bir kat babama, bir kat kardeşime, bir kat da kendime ev yaptık. Şu an herkes kendi evinde oturuyor. Herkesin elektrik, su, doğalgaz abonelikleri kendi üzerine ve babam şu an kardeşime ve bana karşı ‘bina benim’ diyor. Herkesin kendi yerini yaptığına dair şahitlerimiz var. Ne yapmamızı önerirsiniz? T.A.

***

Okuyucumun babası, kardeşi ve kendi için yaptığı ev acaba ilgili belediyesinde bir projenin tasdiki ile ve yine aynı belediyeden alınmış bir inşaat ruhsatı ile mi yapıldı? Şayet böyle bir sistem içinde binayı inşa etti iseniz bu binada önce kat irtifakı kurup, sonrasında iskan izni alıp, bunu kat mülkiyetine çevrirerek, bir katın tapusunu babanıza, bir katın tapusunu kardeşinize ve bir katın tapusunu da kendinize alabilirdiniz.

Haberin Devamı

Böylece binanın mülkiyeti tartışmasız bir baba ve iki kardeş arasında paylaşılmış olurdu. Ancak bir proje dahilinde yapılmış olmasına karşın kat mülkiyeti kurulu değil ise ki mümkün, bu halde bu yer tapuda kim adına kayıtlı ise tamamı onun malı olacak. Ama herkes kendi yerini yaptığına göre tapuda her birinize 1/3 hisse verilmek üzere ortak mülkiyet tapusu çıkarılacak. Bu halde herkes binanın tümünün 1/3’üne sahip olacak.

***

Peki binanın babanıza ait olduğu sözü üzerine sormak zorundayım, halen tapu kimin adına? Doğrusu, halen gayrimenkulün tapusu babanızın üzerine ise ve bu yer bir ortak mülkiyet değil ise evet, ev babanızın. Sizin birlikte yapmış olmanız yukarıda açıkladığım hususlar söz konusu olmadığı müddetçe bu ev babanızın. Sırf inşasına katkıda bulunduğunuz için sizin olmaz. Yapacağınız şey babanızı ikna etmek, hukuken mümkün ise kat mülkiyeti kurdurmak.

***

Yurdumuzda çok üzüntü verici bir felaket yaşanıyor. Kayıp sayısının artmaması temennisi ile vefat edenlere rahmet, yaralı kurtulanlara sağlık dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder