Tamer Heper Onlar sadece dostumuz
HABERİ PAYLAŞ

Onlar sadece dostumuz

Günün konularından biri, hayvanlar için düşünülen kötü son.

Bugünkü durum şöyle: 5199 Sayılı Kanun - Hayvanları Koruma Kanunu .Bu kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır

* * * * *

Evcil hayvan: İnsan tarafından kültüre alınmış ve eğitilmiş hayvanlardır. İlkeler: Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir. Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır. Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınması esastır. Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla, toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılması esastır. Sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanunu’nda öngörülen durumlar dışında öldürülmeleri yasaktır. Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır.

Haberin Devamı

* * * * *

Şimdi bu yasa yokmuş gibi, her canlının yaşam hakkı en vazgeçilmez hak iken evcil hayvanların bir ay içinde öldürülmesi düşünülüyor. Bırakın uygulamayı düşünülmesi bile kabul edilemez. Her zaman yazarım, hayvanlar ve bitkiler varsa bizler varız. Üç beş kuruş harcamamak, onlar için biraz fazla mesai yapmamak için onları öldüreceğiz, bu mudur çözüm? Uyuşturucu aranırken onlar dost, enkaz altında canlı ararken dost, görme özürlülere yol gösterirken dost, çocukların rehabilite edilmesinde dost ama sahiplenilmediği bir ay içinde öldürülmesi gereken düşman. Bu mudur medeniyet? Hayvan tabiri sadece bir tanım, yoksa hepsi yaşam hakkına sahip candır, aynen bizim gibi. Öldürülmeleri bir tek meşru müdafaada söz konusu olur o kadar, KURAL YAŞATMAYA ÇALIŞMAKTIR.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder