Tamer Heper Sözleşmede hangisi geçerli?
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmede hangisi geçerli?

Elimizdeki kira sözleşmesi 7 Haziran ama maddelerin içinde kira döneminin başlangıcının 15 Haziran olduğu yazılı. Şimdi bizim sözleşmemiz hangi tarihlerde yenilenecek? Yüzde 25 artırımdan etkilenmesi nasıl olacak?  T.G.

***

Kira sözleşmelerinde çoğunlukla sözleşmenin imzalandığı tarih, sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarih olur. Farklı bir hüküm getirilmemiş ise başlangıç tarihi yapım tarihidir. Ancak okuyucumun anlattığı olay gibi bazı olaylarda sözleşmenin başlangıç tarihi özel olarak belirlenmiş olur. Bu, çoğunlukla kiralanan yerin bakıma ihtiyacı olduğu hallerde başvurulan bir yoldur. Zira kira sözleşmesi yapılır ama bakım için zaman lazımdır. Sözleşmenin bakımdan sonra yürürlüğe gireceği karar altına alınır.

Haberin Devamı

Bu hallerde de sözleşmenin yürürlüğe gireceği tarih esastır. Okuyucumun sözünü ettiği olayda sözleşmenin başlangıç tarihi 15 Haziran olarak belirlenmiş. Bu durumda mesela kira tespit davası açılacak ise bu tarih esas alınacak. Okuyucum bu tarih itibarıyla yüzde 25’lik zamdan etkilenip etkilenmeyeceğini düşünmekte olduğuna göre ve yüzde 25’lik sistem 11 Haziran başlangıç tarihi olduğuna göre evet yüzde 25 sistemine dahil oluyorlar. Bu yüzde 25’lik artış sistemi 1 Temmuz’da son bulacaktı ama 2 Temmuz 2023’ten itibaren bir yıl daha uzatıldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder