Tamer Heper Yeni sözleşme gerekir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Yeni sözleşme gerekir mi?

Annemin 20 yıllık oturduğu kiralık evin sözleşmesi annemin üzerine ve ben de 10 yıldır bu evde engelli annemle birlikte oturuyor ve engelli anneme bakıyorum. Sorum şu: Annem vefat ettiğinde benim haklarım var mı? Ev sahibi yeniden benimle sözleşme yapacağını ve ona göre kira artışı olacağını söylüyor. Buna ne kadar hakkı var? Bilirkişi getirip evi göstermek için nereye müracaat etmeli ve ne yapmalı? M.Y.

***

Okuyucumun yaşadığı olayda, annesi kiracı. Zaten meskenlerde büyük çoğunlukla aile fertlerinden biri kiracı olur. İki kişinin kiracı olmasına hukuki engel yoktur ama özellikle mesken kiralarında az görülen bir olaydır. Dolayısıyla bugün kiracı anne. Bir gün annenin vefatında kira sözleşmesi onunla birlikte yaşayanlar için son bulmaz, birlikte yaşayanlarla devam eder.

Haberin Devamı

Bu nedenle bir gün okuyucumun annesinin vefatında anne ile yapılmış sözleşmenin şartları aynen devam etmek kaydı ile artık kiracı okuyucum olacaktır. Yani böyle bir durumda yeni bir sözleşme yapma mecburiyeti olmayacaktır. Okuyucum mektubunda evin harabiyetinden söz etmiş. Bunun için hukuki bir girişimde bulunmak istiyor ise bir takım hakları bulunduğu iddiasında ise mahkeme kanalı ile bir tespit talebinde bulunup harabiyetin tespitini bilirkişi marifeti ile yaptırabilir. Ancak böyle bir tespit yaptırmakta hukuki yarar yok ise bu tespiti mahkeme yapmaz.

Bu harabiyet kira tespiti sırasında kullanma amaçlı belirlenmek isteniyor ise zaten kiraya veren yeni dönemde kira tespit davası açtığında eve mahkeme heyeti gelerek bilirkişi marifeti ile tespit yapacaktır. Yani bu işin tabii süreci olacağı için sırf kira bedeli konusunda elinde tespit raporu bulunmasını amaçlıyor ise bu zaten yasal olarak yapılacaktır. Dolayısıyla bugün sadece kira artırımına karşı kullanmak maksadı ile tespit yaptırmanın ek bir yararı yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder