Eğitim - Kariyer 2 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 2 İle Kalansız Tam Bölünebilen Sayılar...

2 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 2 İle Kalansız Tam Bölünebilen Sayılar...

Paylaş
2 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? 2 İle Kalansız Tam Bölünebilen Sayılar...

Bölünebilme kuralları işlem yapmadan daha pratik bir şekilde bölme işleminin sonucunu bulma açısından önemlidir. Bundan dolayı matematiksel işlemlerde hızlanmak bölünebilme kurallarını öğrenmeyi gerektirir. 2 ile bölünebilme kuralı da matematikte oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkar. 2 ile bölünebilme kuralı nasıldır ve 2 ile kalansız tam olarak bölünen sayılar nelerdir sizler için derledik.

2 ile bölünebilme kuralı sayının son rakamının çift olmasıdır. Son basamağı çift olan bütün sayılar 2 ile kalansız bir şekilde bölünebilir.

Haberin Devamı

2 İle Bölünebilme Kuralı Nedir?

Bölme, çarpma, toplama ya da çıkarma gibi işlemler matematiğin temelidir ve mutlaka bilinmelidir. Bölme işlemi sayesinde birçok problemi çözmek ve çeşitli hesaplamaları yapmak mümkündür. Bölme işlemini kolay ve pratik gerçekleştirmek için bölünebilme kurallarını öğrenmek gerekir. Her sayının kendine özgü bir bölünebilme kuralı vardır ve bunu bilerek işlem yapmadan sonuca varabilirsiniz.

2 ile bölünebilme kuralı sayının son basamağının çift olmasıdır. Son basamağı çift olan yani her çift sayı 2 ile kalansız bölünebilir. Son basamağı 0, 2, 4, 6 ya da 8 olan bütün çift sayılar 2 ile bölünür ve kalan 0 olur. 2 ile kalansız olarak bölünebilen sayılar çift sayılardır.

2 İle Kalansız Tam Bölünebilen Sayılar

Bölme kurallarını bilmek birçok karmaşık problemin daha kolay şekilde çözülebilmesini sağlamaktadır. 2 ile bölünebilme kuralı sayının çift olmasıdır. Bir sayının çift olup olmadığını birler basamağındaki yani sondaki rakama bakarak anlamak mümkündür. Bir sayının sonu 0, 2, 4, 6 ya da 8 ile bitiyorsa o sayı çift bir sayıdır ve 2 ile kalansız bölünür.

Haberin Devamı

Diğer sayılar tek sayı olur ve 2 ile bölümünden kalan ortaya çıkar. 2 ile kalansız bölünebilen sayılara örnek olarak 32, 40, 84, 96, 1246, 94, 20, 60, 58 sayılarını vermek mümkündür. Eğer sayının sonu 1, 3, 5, 7 ya da 9 olursa bunlar 2 ile kalansız bölünemez. Çift sayılar 2 ile kalansız bölünürken tek sayılar 2 ile bölündüğünde ortaya kalan çıkar. 2 ile tam bölünen bütün sayılar çifttir.