Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemi Michelin Rehberi önceki akşam Zorlu PSM’de düzenlenen törenle 2024 İstanbul, İzmir ve Bodrum seçkisini açıkladı.
1979 doğumlu Jose Avillez, Portekiz’in en ünlü şeflerinden biri. Lizbon ziyaretim sırasında tanışma fırsatı bulduğum ve yemeklerini deneyimlediğim şef, 2012’nin başında, tamamen yenilenmiş Belcanto’yu açmış ve Wayback Machine’de aynı yıl bir Michelin yıldızı kazanmış.
Son yılların en gözde kavramlarından biri girişimcilik. Girişimcilik tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son derece popüler ve ilgi çekici bir kavram. Girişimcilik, kısaca insanın düşünsel emeğinin ekonomik değerlere dönüştürülmesi olarak özetlenebilir.
Son sözümü önce yazayım; Soma’dan ders alınmadığı için Bartın faciası yaşandı. Soma, gözünü para bürümüş bir özel sektör işletmesiydi ama Bartın devletin Taşkömürü Kurumu’na ait bir maden ocağı…
Dijital sanatın kalbimize hitap eden içeriklerle buluştuğu sergileri çok seviyorum. Ataşehir’deki X Media Art Museum by Dasdas’ta devam eden ‘Sezen Aksu Dijital’ adlı sergi keyifli olduğu kadar duygu dolu bir iş. Saat başı izlenebilen sergi için dört duvardan oluşan geniş bir alana giriyorsunuz.
Seyrantepe’deki Skyland HOM Dekorasyon Merkezi’nde önceki gün Türk Kanser Derneği yararına ‘Ünlü Objeler Sergisi’ düzenlendi. Sergi ünlü isimlerin bir dönem kullandıkları özel eşyalarla oluşturuldu. Müzeyyen Senar’ın yakınları 1950 yılındaki reklam afişlerinde yer alan radyosunu, Bülent Ersoy 160 yıllık gardırobunu, Kenan Doğulu-Beren Saat çifti çalışma masası ve koltuğunu bağışladı.
Michelin Rehberi’nin 39’uncu ve en yeni şehri İstanbul’du malum. ‘Michelin İstanbul’a geliyor’ haberinin çıktığı nisan ayından beri İstanbul’un restoranlarında bu yüzden heyecan vardı. Burada hemen bir parantez açayım…
Sevgili dostum Gökmen Sözen’in davetiyle gittiğimiz be Premium Bodrum’da Michelin yıldızlı şeflerle Bodrum’da buluşma fırsatı buldum. Bu şeflerin ülkemize gelişi gastronomiyle ülkelerarası bağların güçlenmesi demek. Bu şahane organizasyon için gastronomide uluslararası işlere imza atan Gökmen Sözen’i kutluyorum. Bu tarihlerde yolu Bodrum’a düşen dostlara tavsiyemdir.
Gastronomi alanında dünyanın en değerli referanslarından biri olan Michelin Rehberi’nin artık ülkemizi de kapsayacağı haberleri, pek çok restoran ve şef için heyecan verici oldu. Yıllardır emek verdiğimiz yeme-içme kültürümüzün geldiği noktanın habercisi olan bu güzel gelişme, gastronomi noktalarımız için yepyeni bir PR çalışmasının da başlangıcı olacaktır.
Türkiye gastronomisinin hedef büyüttüğü, yabancı ünlü şeflerin ve markaların Türkiye’yi yeniden radarlarına aldığı bir dönemde; başka bir heyecan, başka bir güzellikle karşı karşıyayız sevgili okurlar… Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi’nin yeni destinasyonu İstanbul oldu.
Bu hafta şahane bir konuğum var! Michelin Yıldızlı Şef Michael Riemenschneider. Pandemi süreci öncesinde Türk asıllı eşi Céline Riemenschneider ile Türkiye’ye taşındı ve halk deyimiyle ‘hanım köylü’ oldu. Londra’da ve Frankfurt’ta Michelin Yıldızlı restoranları dünyaya tanıttı. Birazdan Michael’in sözlerine kulak vereceksiniz ama önce şu çok konuşulan ‘Michelin Yıldızı’ neymiş, onu konuşalım. Mehmet Yalçınkaya / mehmet.yalcinkaya@posta.com.tr