Seyahat Çad nerede, haritası ve komşuları! Çad bayrağı, para birimi... Çad gezilecek yerler!

Çad nerede, haritası ve komşuları! Çad bayrağı, para birimi... Çad gezilecek yerler!

Paylaş
Çad nerede, haritası ve komşuları! Çad bayrağı, para birimi... Çad gezilecek yerler!

Çad, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Afrika'nın ortasında bulunan Çad'ın batısında Nijerya, Nijer ve Kamerun yer almaktadır. Çad, başkanlık ve üniter devlet sistemi ile yönetilmektedir. Çad nerede, komşuları hangi ülkeler ve para birimi nedir ayrıntıları ile derledik.

Çad, Afrika'nın orta bölümünde konumlanmış olan bir ülkedir. Dünya nüfus sıralamasına göre 72. sırada yer alan ülkenin senelik nüfus artış hızı %3 olarak tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

Çad Nerede, Haritası ve Komşuları!

Çad, denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir ve Afrika kıtasının ortasında yer alır. Doğusunda Sudan, batısında Nijer, Nijerya ve Kamerun'un bulunduğu ülkenin güney kısmında da Orta Afrika Cumhuriyeti bulunur. Çad'ın başkenti ayrıca en önemli şehirlerinden biri olan Encemine şehridir. Diğer önemli ve kalabalık şehirleri arasında Koumra, Sarh, Abeche ve Moundou şehirleri bulunur.

Çad ülkesinde resmi olarak Fransızca ve Arapça dilleri konuşulmaktadır. Yerel halk tarafından konuşulan farklı diller arasında Lingua ile Hausaca dilleri vardır. Çad ile ülkemiz arasında 2 saat fark bulunur. Türkiye, Çad'a göre 2 saat daha ileridir.

Çad Bayrağı, Para Birimi

Çad bayrağı dikey olarak üç eşit parçaya bölünmüştür ve sırasıyla mavi, sarı ile kırmızıdan oluşmaktadır. Bayrağın göndere çekilen kısmındaki mavi renk gökyüzü ve umudu temsil etmektedir. Sarı ile güneş ve ülkenin kuzeyindeki çöller temsil edilirken kırmızı da ilerleme ve birliği temsil etmektedir. Çad para birimi olarak Orta Afrika CFA Frangı kullanmaktadır.

Haberin Devamı

Çad Gezilecek Yerler!

Sahra çölü: Çad'ın yanı sıra Fas, Cezayir, Mısır ve Moritanya gibi ülkelere de uzanan Sahra çölünün yaşı yaklaşık iki buçuk milyondur. Dünya üzerindeki en büyük çöl olma özelliğine sahip Sahra çölü 9 milyon kilometrekarelik yüz ölçümündedir. 10 yıl süresince hiç yağış almadığı gözlemlenen bu kurak topraklar büyüleyici fakat bir o kadar da ürkütücü bir manzara yaratmaktadır.

Çad gölü: En derin noktası yaklaşık olarak 10 metre olan Çad gölü Çad'ın yanında Nijer, Nijerya ve Kamerun'da yaşayan 70 milyon kişinin de su ihtiyacını karşılar. Bölgedeki en büyük göl olan Çad gölü tatlı suları, bataklık alanları, adacıkları ve sazlıkları ile göl kenarındaki kabilelere avcılık konusunda da çok fazla avantaj sağlamaktadır.

Ennedi kanyonu: Ülkenin kuzeydoğu bölümünde bulunan Ennedi kanyonu, Sahra çölünün ortasındaki gizli bir cennet özelliğindedir. Kurak toprakların arasındaki yer altı sularından beslenen ve ufak su havuzlarını barındıran bu kanyondan develer de su ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Su timsahları ile balıklar da bu su birikintilerinden faydalanmaktadır.

Haberin Devamı